FRAGILE, un serial documentar despre vulnerabilitate
Știm cu toții cât de greu este să fii vulnerabil și mai ales să vorbești despre momentele în care ești vulnerabil. Însă dacă nu vorbim despre ele, nici nu putem să învățăm ceva din ele sau să ne vindecăm. Tocmai de aceea, astăzi vreau să vă spun despre serialul documentar Fragile, lansat de Asociația Storyscapes.
În primul rând, vreau să vă zic că Asociația Storyscapes este o asociație din România axată pe transmedia storytelling. În al doilea rând, serialul Fragile este un serial documentar despre vulnerabilitate și despre puterea femeilor. Pentru că noi de multe ori nu discutăm despre lucrurile rele prin care trecem.
Serialul redă poveștile reale a 10 femei de vârste diferite și care provind din medii diverse care se luptă cu abuzurile, tensiunile create de prejudecăți și de așteptările altora. Poveștile sunt interpretate de către Ioana Flora, care vă spun că este aur total. De câteva ori m-a făcut să mă zbârlesc și o singură dată mi-a venit să plâng, dar vă detaliez despre fiecare episod mai jos. Ioana Flora a fost desemnată mai mulți ani la rând ca fiind cea mai bună actriță la Premiile Gopo și cele ale Uniunii Cineaștilor din România și a jucat în lungmetraje precum Marfa și banii în regia lui Cristi Puiu, Cadoul de Crăciun în regia lui Bogdan Mureșanu sau Pescuit sportiv în regia lui Adrian Sitaru.
Episoadele serialului documentar Fragile
Documentarul va avea 10 episoade, însă au apărut momentan doar 5 dintre ele pe platforma proiectului. Fiecare episod are undeva la 10-11 minute așa că le poți vedea foarte repede.
Primul episod spune povestea unei mame care s-a luptat și se luptă cu sistemul pentru copilul ei care are autism. Este o problemă foarte delicată, iar românii și oamenii, în general, nu au destule cunoștințe despre acest lucru. Acest episod chiar mi-a făcut pielea de găină când l-am ascultat.
Al doilea episod este despre cum a trecut o femeie de la prostituție la recuprare și la a putea să ajungă să se integreze în societate. Este tot o problemă despre care nu prea se vorbește în România, deși prostituția încă nu este incriminată așa cum trebuie.
Al treilea episod probabil că ne include pe majoritatea dintre noi acelea care vrem să fim Wonder Woman, să facem noi totul de unele singure și să fim genul de femei care arată că ele pot face orice și pot trece peste orice cu zâmbetul pe buze cu în forță. Dar deja știm toate că nu este chiar așa și că avem nevoie atât de ajutor, cât și sa renunțăm la anumite lucruri care ne pun piedică.
Al patrulea episod este și cel care aproape m-a făcut să plâng, pentru că este o problemă pe care noi nu o conștientizăm. Și anume faptul că sunt oameni veniți de pe străzi, din familii foarte mari, care nu au niciun venit și care își găsesc cu greu un loc de muncă. Bineînțeles, vorbesc despre persoanele care și vor să facă ceva în viață șin nu așteaptă doar ajutorul social.
Iar ultimul episod este despre cum este să fii mamă și să intri și în politică.
Un comentariu
Pingback: