Ce ai făcut astăzi pentru un viitor sustenabil
Când eram mici, nu știam ce înseamnă sustenabilitatea sau protejarea mediului înconjurător. Pur și simplu rupeam frunzele și crengile din copaci, mâncam o ciocolată și nu o duceam tot timpul la gunoi sau cine știe ce alte lucruri.
Acum se vorbește foarte mult despre a avea o viață sustenabilă, a economisi cât mai mult și a folosi multe resurse naturale. Deși sunt o grămadă de campanii în acest sens, știm cum să facem acest lucru? Știm cum să ajutăm mediul înconjurător și să avem totuși un viitor curat pentru noi și pentru generațiile viitoare?
Serialul documentar Down to Earth de pe Netflix
Cum v-am obișnuit deja, vă recomand un serial-documentar de pe Netflix care vorbește foarte mult despre natură și ecologie: Down to Earth. Este un serial cu Zac Efron (care nu face doar filme pentru adolescenți), care călătorește împreună cu un prieten de-ai lui prin lume pentru a descoperi cum să trăiască sustenabil. Vreau să vă zic doar că în primul episod se află în Islanda, unde descoperă că oamenii aceia încearcă să ia energie regenerabilă din pământ. Dar cum fac acest lucru este pur și simplu fascinant.
Vă las mai jos trailerul serialului:
Ce faci tu pentru un viitor sustenabil?
Dar ce voiam eu să punctez este că am putea începe cu lucruri simple pentru a ajuta mediul înconjurător. De exemplu, ce fac eu și dacă nu ați făcut deja, este să nu mai accept facturile prin poștă (ANAF, ai auzit? Impozitele ar fi bine să le trimiți pe e-mail). Mi-e și mult mai simplu să le primesc pe e-mail și să le plătesc pe loc. Tocmai de aceea mă bucur tare mult că întreținerea o pot plăti prin transfer bancar cum primesc suma de plată pe e-mail.
Am putea să cumpărăm mai multe haine din 100% bumbac organic, fiind cultivat folosind materiale care ajută mediul înconjurător și nefiind tratat cu insectivide și fungicide. De exemplu, tricourile personalizate de la Hello Doggie sunt realizate din bumbac 100% organic.
Am putea să respectăm regulile de a sorta gunoiul pe care îl aruncăm, cel puțin acolo unde avem coșuri de gunoi cu sortare. De exemplu, la metrou sau pe stradă. Sunt sigură că mulți nu o fac, pentru că atunci când vreau să arunc ceva la gunoi observ că a aruncat cineva o sticlă de plastic în compartimentul de hârtie.
Sau, cel mai dureros lucru pentru români de făcut, când mergi la grătarul ăla de 1 mai sau din fiecare weekend de vară în pădure sau pe orice pajiște, strânge gunoiul pe care îl faci, bagă-l în mașină când pleci și aruncă-l la un tomberon pe drum. Sună complicat al naibii, nu? Dar pune-te în pielea oamenilor care trebuie să îl strângă după tine după ce a fost o furtună și totul este aruncat pe toată pajiștea. Acolo e complicat.
E.On România – WE has no limits
Dar de ce v-am luat la rost aici? Pentru că voiam să vă spun că E.ON România a lansat campania „WE has no limits’’ prin care ne invită să construim împreună un viitor nelimitat de verde și sustenabil. Pentru că doar împreună putem schimba felul în care consumăm resursele și doar împreună putem crea un viitor nelimitat de verde.
Acum, îmi doresc tare mult să îmi spui ce faci tu pentru a te asigură că duci un stil de viață sustenabil. Lasă-mi în comentarii ideile tale, poate mă vor ajuta să le integrez și eu în viața mea. 🙂
Foto: Unsplash