timpul liber
De zi cu zi

Timpul liber al românilor pretrecut în sălile de jocuri de noroc

Știați că sălile de jocuri de noroc sunt pe primul loc în petrecerea timpului liber al românilor? Acestea dețin 75% din totalul cifrei de afaceri realizate de companiile din sectorul cultură și divertisment, care include concerte și festivaluri, cultură, jocuri de noroc și sport și recreere.

75%. Nu este cam mult când în aceeaști categorie includem cultura și sportul? Bineînțeles, trebuie să mănânce și ei ceva. Ah, și companiile din categoria jocurilor de noroc sunt doar 7% din numărul total de companii din sector. Studiul este realizat de KeysFin, iar conform acestuia, față de 2009, cultura a scăzut cu aproape 8 puncte procentuale, de la 10% la 2% din cifra de afaceri a sectorului, iar jocurile de noroc au pierdut 3 puncte procentuale, de la 78% la 75% din cifra de afaceri a sectorului, în timp ce concertele și sportul&recreerea au câștigat teren, avansând cu aproape 4, respectiv 7 puncte procentuale.

Timpul liber a devenit un bun important, mai ales pentru românii din mediul urban, iar acest lucru se reflectă și în sumele pe care le alocă activităților de timp liber. Este de remarcat faptul că rezultatul net a avansat exponențial de la o pierdere de 309 milioane de lei în 2009, la un profit de peste 1,1 miliarde de lei în 2018. Categoria cultură și divertisment se mândrește astfel cu unul dintre cele mai ridicate niveluri ale rentabilității capitalului din economia românească. Cu alte cuvinte, acesta este sectorul în care acționarii au obținut unul dintre cele mai mari randamente în urma investiției lor – peste 90% – mult peste media economiei de 10,8% în 2018, raportând informațiile analizate la studiul nostru anual Condițiile de business din România.

Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România. 

Domeniul culturii și al divertismentului este unul dintre puținele în care numărul de companii a crescut cu 116% față de 2009 și cu 51% față de 2014, la peste 12 mii de companii în 2018.

La polul opus categoria sport&recreere include 56% dintre companiile din domeniu, însă acestea generează doar 15% din cifra de afaceri totală și 9% din rezultatul net. Mai facem și noi sport?!

Și fără să vă gândiți că este vreun articol promovat, pentru că nu este, vă zic și care sunt companiile din top pentru jocurile de noroc: pe primul loc se află COMPANIA NAȚIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ SA, cu o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de lei, reprezentând 12% din totalul sub-segmentului în 2018, fiind urmată de MAX BET SRL, cu o cifră de afaceri de 443 milioane de lei și 5,2% din totalul sub-segmentului, și SUPERBET BETTING&GAMING SA, cu o cifră de afaceri de aproximativ 359 milioane de lei și 4,2% din totalul sub-segmentului.

Cum este asta? Loteria Română încă are multă putere după atât de mulți ani.

În zona concertelor, pe primul loc se află UNTOLD SRL, cu o cifră de afaceri de 68,4 milioane de lei, reprezentând 7,7% din totalul sub-categoriei, urmat de GLOBAL RECORS SRL, 45,9 milioane de lei, cu 5,2% din total și de FESTIVAL TICKETS MANAGEMENT SRL cu 26,9 milioane de lei, 3% din total (ELECTRIC CASTLE). Topul este completat de NEVERSEA SRL (25,3 milioane de lei), FIVE’S INTERNATIONAL SRL (23,3 milioane de lei), STAGE EXPERT SRL (11,3 milioane de lei) și SUNFEST SRL (10,6 milioane de lei ).

Asta mă super bucură, când știu cât de multă muncă este în spatele acestor festivaluri și că ele ne aduc și foarte mulți turișri în țară. Și #casastiti: 5 festivaluri din România sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: UNTOLD și Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle și Summer Well  la categoria “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park a fost la categoria “Best Small Festival”.

Foto: Unsplash

Comentarii

%d blogeri au apreciat: