Petra
Travel

Petra – unde am stat și ce vizitezi

Se pare că după mult timp de la venirea din Iordania mă pun pe scris. Cred că am simțit nevoia de o vacanță. Cum s-a pus pe frig afară, cum am început și eu să scriu pe blog. De data asta vreau să încep cu Petra, locul în care am și mers prima dată când am ajuns în acea țară superbă.

Drumul spre Petra l-am făcut cu mașina închiriată de pe lângă aeroportul din Amman. Sunt 231 km aproximativ, adică undeva la 3 ore. Am stat 2 nopți în Wadi Musa, localitatea de lângă Petra și din care intri în acest oraș antic. În Wadi Musa este aglomerat de mașini, iar străduțele sunt mici. Este un orășel chiar frumos din care poți să vezi un pic stâncile de la Petra.

Un scurt istoric: Nu se știe exact când a fost construită Petra, însă orașul a devenit capitala Imperiului Nabataean în primul secol î.H. În secolul al 4-lea d.Hr., prin anul 363 un cutremur a distrus mare parte din oraș, ajungând să fie abandonat. În 1812 un explorator elvețian, Johannes Burckhardt, a redescoperit Petra: s-a îmbrăcat în arab și l-a convins pe ghidul său Beduin să îl ducă la orașul pierdut. Nabataeii îngropau morții în mormintele care erau tăiate în munți (o să vedeți o grămadă de intrări în stânci), însă aveau și temple, biserici, trezorerie.

Am fost cazați la Petra Visitors Apartment, într-un apartament cu 2 camere, destul de modest, dar curat, care avea o terasă minunată. De unde vedeai tot orașul. Ziua în Petra a început la 5 dimineața pentru că la ora 6 se deschidea și trebuia să reușim să avansăm destul de mult până să vină turiștii cu autobuzul de ora 11.

Intrarea la Petra se face pe baza unui preț de 50 JOD (63 euro) pentru o zi sau, dacă îți iei viza despre care am scris aici, este inclusă deja intrarea.

Ce pot să vă zic este că ceea ce vezi acolo nu poate fi descris în cuvinte. Este o imensitate de oraș sculptat în stâncă. Și merită să mergi până la final ca să vezi exact ceea ce te va impresiona mai mult decât tot ce ai văzut până atunci pe drum. Cred că undeva pe la orele 2-3 după-amiază am reușit să terminăm, după ce am făcut multe poze.

Petra

Pe drum veți găsi o grămadă de iordanieni care vor să îți vândă eșarfe, haine sau alimente. Eșarfele pornesc de pe la 7 JOD (10 euro) și pe a mea a lasat-o la 3 JOD (5 euro). Bineînțeles că oricât ai da pe orice produs cumpărat, pentru ei e un câștig, pentru că, de exemplu, acea eșarfă face mult mai puțini bani.

Petra

Recomand super tare să vă luați apă la voi, dacă mergeți pe timpul verii. Noi am fost 4 persoane cu 4 sticle de apă băgate la congelator cu o noapte în urmă și care s-au dezghețat de tot până am terminat. La prânz este extraordinar de cald și aveți nevoie de hidratare.

Deși ați putea crede că o să vă plictisiți pe drumul de întoarcere (e același), perisajul e cu totul altfel. Dacă la dus, explorezi tot ce e pe lângă tine, la întors poți să vezi Petra de sus.

Petra

Ca să știți, există și o taxă pentru a vedea Petra noaptea. Însă este un lucru super organizat, fără să vedeți tot ce se vede pe timp de zi. De asemenea, fac ei și un spectacol cu lumini. Noi nu am fost atunci pentru că nu ni s-a părut ok calitate-preț. Prețul de Petra by Night este de 17 JOD (21 euro).

O zi în Petra este de ajuns dacă vrei să vezi și restul Iordaniei. Însă consider că este nevoie de 2 nopți acolo, prima pentru a putea să te trezești de la prima oră a dimineții și a doua pentru a te odihni pentru următoarele obiective.

Comentarii

%d blogeri au apreciat: