iordania
Travel

Ce şi unde am mâncat în Iordania

Am aşteptat plecarea în Iordania mai ales pentru mâncarea lor, ştiind că va fi o experienţă culinară adevărată. Bineînţeles că nu m-a dezamăgit, iar pentru o persoană care a ieşit pentru prima dată din Europa, a fost ce a trebuit.

Petra, Wadi Musa

Primul oraş în care am mâncat a fost Wadi Musa. Pentru că stilul lor de mâncare este oarecum libanez şi au doar vreo 4 feluri de mâncare autohtone, ne-am comandat cât mai multe feluri de mâncare pentru a le împărţi între noi şi încerca tot ce putem.

Astfel, prima dată am mâncat la Al Wadi Restaurant. Acolo am mâncat din specialităţile lor, respectiv Mansaf, Maklouba şi Bukhari, hummus. Am luat şi două doze de Coca-Cola la 330 ml. Două feluri de mâncare au fost cu miel, iar unul dintre ele a fost cu pui. Toate au avut orez. A fost un pic mai scump decât în alte părţi, poate şi pentru că era în mijlocul oraşului. Din ce îmi amintesc hummus-ul era 2,5 JOD, iar un fel de mâncare undeva la 10 JOD.

Al doilea loc în care am mâncat şi în care am rămas până la finalul zilelor din Wadi Musa a fost Reem Beladi Restaurant unde am încercat pentru prima data şaorma lor, o minunăţie, vă zic. Este doar din pui, iar kebab-ul este de miel. Şaorma este din pui cu un sos curry cu scorţişoară în lipie, iar restul ingredientelor sunt puse pe lângă, respectiv cartofii, murăturile, o salată şi sosurile. Nu are nicio treabă cu şaorma pe care o găseşti la noi. Dacă ajungeţi acolo trebuie neapărat să mâncaţi la ei şi să vă ia comanda Mohamed. Veţi primi multe lucruri din partea casei, cum ar fi ceai, salate şi baclava.

Tot aici am încercat hummus, o salată de vinete, una picantă de roşii şi un suc extraordinar de lămâie cu multă mentă tocată. Aici hummus-ul a fost 2 JOD, iar mâncarea mult mai ieftină.

Iordania
A se observa cât de bine șterse cu lipie erau farfuriile de salate din fundal :))

Wadi Rum

În deşert a fost o experienţă adevărată, pentru că seara am mâncat mâncare făcută în nisip. A fost pusă cu vreo 5 ore înainte la făcut şi a ieşit afumată. Era compusă din pulpe de pui şi legume, precum cartofi, ceapă, ardei gras. Pe lânga astea am primit supă de linte, salate de tot felul, pepene roşu şi dulciuri. Totul în 12 JOD de persoană.

Micul dejun a intrat în preţul cortului şi ne-au adus din salatele de cu seară, ouă fierte, miere şi triunghiuri de brânză topită. Ceai şi cafea (adică ness) la discreţie.

Iordania

Marea Moartă

Când am mers la Marea Moartă ne-am luat o zi la Dead Sea Spa Resort, pentru care voi dedica un articol separat. Vreau să vă zic, însă, că e musai să ajungeți acolo, deoarece, cel puțin în materie de mâncare, prânzul la ei este un bufet suedez, dar pentru toate gusturile. Cu toate tipurile de mâncare și cu destule dulciuri cât să nu mai vrei să pleci de acolo.

Iordania

Amman

În Amman am stat la Amman Pasha Hotel, despre care o să vorbesc într-un articol ulterior, hotel ce are o terasă superbă de pe care poți să vezi tot orașul și unde am mâncat în majoritatea serilor. Bineînțeles, shaorma a fost la ordinea serii, cum s-ar spune. Am mai luat de la ei și hummus, tabbouleh, narghilea (5 JOD și îți aducea câți cărbuni aveai nevoie).

Tot în Amman am încercat pentru prima dată fruct de cactus, plin de semințe dar cu un gust bun și răcoritor.

Dacă ajungeți acolo este musai să încercați și Kunafeh, un desert din noodles cu brânză și miere cred, extraordinar de bun. Mergeți neapărat la Habibah Sweets unde veți găsi, zic eu, cel mai bun kunafeh. Au o locație lând Arab Bank, iar în spatele locației este un loc de unde veți putea lua o înghețată cum nu ați mai mâncat. Este extraordinar de elastică. Exact, elastică.

Bineînțeles că nu puteam să nu luăm și street food, așa că ne-am oprit la o șaormerie (eu v-am zis ca e la ordinea zilei) unde cu 2 JOD sau chiar mai puțin primeai o șaorma chiar bună și destulă.

Ce vreau să zic este că mâncarea în Iordania este foarte bună, iar prețurile nu sunt atât de mari pe cât te poți aștepta. Mai mult, fix de acolo de unde te aștepți mai puțin vei primi o mâncare foarte bună. M-aș întoarce și acum acolo să mănânc un hummus așa cum trebuie.

Comentarii

%d blogeri au apreciat: