Iordania
Travel

Iordania – viză, prețuri, transport, căldură

De două săptămâni ne-am întors din concediu din Iordania și încă nu ne-am revenit total. De la cât de liniștit este traficul la noi în țară, la stilul healthy pe care îl adoptasem înainte de vacanță. Însă m-am pus pe treabă să vă zic cum a fost toată nebunia și cum de am ajuns noi să mergem în prima țară arabă pe care am vizitat-o.

Cum să îți iei bilete în Iordania în maximum 10 minute?

Totul a plecat de la un mesaj pe care Cosmin mi l-a dat prin mai, cum că a găsit bilete ieftine pentru Iordania, la 113 euro două persoane dus-întors cu bagaje de mână incluse. La Ryanair. 5 minute mai târziu îi cumpărasem cadoul de ziua lui cu 2 luni înainte. Încă 5 minute și ne trezim că și Adriana și Cezar își iau bilete.

Drumul cu avionul nu a fost the best ever. Pe lângă faptul că avioanele de la Ryanair păreau să se dezmembreze, au plecat cu o întârziere de jumătate de oră și la dus și la întors, dar măcar au recuperat pe drum timpul pierdut. Nu mai zic de faptul că am prins copii în fața mea care plângeau și se foiau non-stop și nici de faptul că la dus s-a aplaudat la aterizare.

Cum e cu viza în Iordania?

Nu e deloc complicat. Mai ales dacă ești pus să vizitezi și Petra (altfel te duci degeaba pe acolo, trust me) și alte obiective. Noi am luat online Jordan Pass, la 78 JOD adică aproape 100 de euro de persoană. Dar include viza de intrare în țară (normal costă 40 JOD adică 50 de euro), o intrare la Petra (normal costă 50 JOD adică 63 de euro dacă stați măcar o noapte în Iordania sau 90 JOD adica 114 euro dacă nu stați deloc în Iordania), Jerash (oraș vechi la 50 de km de Amman), Wadi Rum (deșertul), intrarea în locul în care s-a botezat Iisus și alte 40 de atracții.

Cum am închiriat mașina și cum e traficul acolo?

Asta a fost o problemă atunci când am căutat cum e cu închiriatul. Pentru că nu am găsit pe nicăieri explicații, iar noi nu am mai închiriat niciodată când am iesit din țară. Mașina am închiriat-o de pe discovercarhire.com și am plătit inițial 300 de lei online. Am luat-o full coverage. Trebuia să fie un Renault Logan.

În aeroport ne-a așteptat cineva de la firmă care venise direct cu mașina pe care ne-o dădea nouă, adică o Kia Optima automată și super încăpătoare. detaliile tehnice le las pentru băieți. Pot spune doar că ne-a zis câte ceva despre mașină apoi l-a pus pe Cosmin să conducă până la sediu. Acolo am plătit 165 JOD (200 euro) și mi-a reținut 500 JOD (630 euro) pe post de garanție pe care mi deblocheză (spre) peste 45-60 de zile. După ce completează o hârtie cu toate zgârieturile pe care le are mașina, poți pleca cu ea.

Traficul acolo e haos pe lângă și în Amman. În rest pe drumurile naționale ale lor nu e chiar nasol cum te poți aștepta într-o țară arabă. Nu pun semnal, mulțumesc prin claxonat și absolut toți se bagă în fața ta fără să se asigure și nu le pasă dacă îi lași sau nu. Ah da, și cei mai mulți șoferi au o cuvertură pusă pe geamul din stânga pe post de acoperire împotriva soarelui cred. Așa că fii sigur că nu se asigură când tu vrei să îi depășești.

Noroc cu maps care ne-a băgat și pe drumuri mai puțin circulate gen cu 2 mașini întâlnite în 50 de km. Așa că recomand maxim să vă luați mașină în Iordania.

În Amman în schimb traficul ține până la ora 23 zilnic. Iar în timpul zilei, până în ora 17, nu prea se circulă. Așa că dacă vă cazați acolo, măcar asigurați-vă că zilnic vă întoarceți până în ora 17.

Prețurile în Iordania

Sunt mari, după cum ați văzut și mai sus. 1 JOD este 1,25 euro. Iar iordanienii fac bani din orice. Zic asta mai ales că am văzut multe tarabe cu haine și lucruri mega second-hand, nici măcar curate sau ceva. Așa cum și cât le-au folosit, le-au și scos la vânzare. N-o să găsiți niciun preț pe nicăieri, doar în meniurile restaurantelor sau foarte rar în unele magazine turistice. Sunt puși pe negociat foarte tare, se uită la fața ta și își zic un preț în funcție de cât de turist pari (cred) și dacă negociezi cu ei sunt fanii tăi forever. Iar dacă le pierzi timpul și vrei să pleci vor lăsa și mai mult la preț.

Mâncarea nu este scumpă. De exemplu pe toată masa de mai jos am dat 8 JOD, adică 10 euro, și am mâncat 4 persoane.

Dar despre mâncare voi discuta într-un alt articol.

Nici condimentele nu sunt scumpe la ei. Am dat pe aproape un kg de condimente pe care le-am luat în România (da, ne-au lăsat să trecem la aeroport și nici nu ne-au verificat) undeva la 10 euro. Nici narghileaua nu e scumpă acolo, undeva la 5 JOD (6,29 euro) la restaurante și îți schimbă gratuit cărbunii.

În cazul în care vrei să ajungi și la Marea Moartă, recomand să mergi la un resort (noi am fost la Dead Sea Spa Resort pentru care voi dedica un articol separat), iar pentru a sta o zi întreagă costă 20 JOD de persoană, dar măcar știi că ai duș, vestiare și poți sta și la piscină. Dacă nu vrei să dai atât, sunt și zonele de plajă publice, dar care nu au nici măcar dușuri.

Căldura în Iordania în mijlocul verii

Nu este umiditate, așa că nu simți 35 de grade acolo așa cum se simt aici, în București. Poți merge la 35 de grade pe stradă, deși te arzi maxim, dar măcar nu simți că te sufoci. Noi în Petra am mers și la mijlocul zilei când soarele a stat numai pe noi. Atat doar să aveți apă multă la voi că altfel e pe deshidratare treaba.

Ce pot spune?! Iordania merită orice bănuț dat acolo. Aș fi dat și mai mult dacă era cazul. Iar acum, de când sunt zboruri low-cost acolo, merită să mergeți.

Comentarii

%d blogeri au apreciat: