juridic
De zi cu zi

Concluzii după aproape 3 ani de muncă în domeniul juridic

După aproape 3 ani de muncă la stat și în domeniul juridic am ajuns la câteva concluzii în legătură cu munca desfășurată în România.

De fiecare dată m-am implicat super mult în munca pe care o fac și mai ales când vine vorba de legal part. Pentru că, după cum se vede, în România avem o tonă de litigii cu infracțiuni de corupție (luare de mită, dare de imtă, trafic de influență etc.). Într-adevăr aproape peste tot se „merge pe burtă” cu contractele, actele legale and stuff. Peste tot se cere să fie semnat acum și să nu te mai uiți pe el, dar eu am ajuns deja în punctul acela în care semnătura mea este pe multe acte pe care trebuie să le verific din punct de vedere legal și am ajuns în punctul în care dau foarte greu drumul la anumite acte pentru că trebuie să le verific la sânge.

Am ajuns la concluzia că nu știm legile măcar la nivel basic, ba mai mult că ne mirăm de ce ne trezim cu un dosar penal sau cu o amendă. Well, dacă nu încercăm să conștientizăm anumite lucruri și dacă nu încercăm să înțelegem ce înseamnă fiecare infracțiune, atunci nu o să ajungem vreodată să înțelegem de ce ne trezim cu dosare penale.

Am ajuns la concluzia că la stat nu faci nimic și stai degeaba dacă nu te implici. Dacă te implici ești mâncat de viu cumva, pentru că toți cer ceva de la tine. Dacă semnezi „ca primarul” și nu știi exact ce e în acel act, mai ales dacă lucrezi în domeniul juridic, gândește-te că toată viața te va urmări. Deși sunt de părere că nu numai în acest domeniu trebuie să verifici ce semnezi. Am ajuns la concluzia că multora nu le pasă ce semnează, că preferă să treacă timpul pe lângă ei să să ajungă acasă. Ceea ce toți ne dorim, dar tocmai de aceea nu se fac lucruri în România.

Am ajuns la concluzia că dacă în România tinerii care vin în urma noastră nu se gândesc la aceste lucruri și dacă se va merge în continuare „că așa s-a făcut până acum, de ce să schimbăm abia acum asta?” atunci nici în următorii 50 de ani nu o să se schimbe nimic.

Am ajuns la concluzia că trebuie să îți dorești mult să faci ceva, ceea ce nu cred că se aplică doar la stat. Aici doar este o proeminentă neinteresare din partea tuturor. Ceea ce îmi doresc să se schimbe curând. Îmi doresc să vină generații noi care să își facă treaba cum ar trebui. Bineînțeles, asta ar trebui să se întâmple indiferent de cine este sau vine la guvernare. Și chiar dacă poate dintre cei care mă citiți vreți să plecați în străinătate pentru a lucra (așa cum și eu mi-aș dori) sper să țineți cont de acest lucru și acolo, mai ales că în străinătate legile se aplică mai bine decât în România. Nu de alta, dar acolo se aplică mai repede, în România s-ar putea să te trezești mort și să ți se ceară bani. #NumaZic

Mi-aș dori super mult să citească cât mai mulți tineri acest articol și să se gândească bine dacă vor să meargă în continuare cu ce s-a făcut prost sau dacă vor să facă o schimbare oricât de mică în acest sistem. Eu am început să o fac în locurile în care am muncit și am făcut totul legal, pentru că asta mi-e meseria. Dar asta nu înseamnă că doar pe parte de legal este problema.

Cu drag,

A.

Foto

Comentarii

%d blogeri au apreciat: