
Ouăle Toneli, cum ajung din fermă la tine în farfurie
Știe toată lumea deja întrebarea cu oul și găina și nu asta o să deslușesc eu acum. Nu de alta, dar nimeni nu a fost întrebat la Familia Toneli acest lucru. Ideea este că săptămâna trecută am fugit până la Găești, Dâmbovița, la fermele Toneli să văd cum ajung ouăle la noi în farfurie de la fermă.
Nu este chiar atât de greu și nici o mare filozofie, dar Familia Toneli se asigură că ouăle ajung așa cum trebuie și în timp util. Să vă zic un secret: de obicei, oamenii sunt tentați să ia ouăle de la branduri mai mari, însă toate ouăle găsite în magazine sunt bune cât timp nu sunt expirate. Apropo de acest lucru, știați că ouăle sunt proaspete doar 28 de zile de la momentul în care sunt făcute de găini?!
Așa poți să vezi cât de proaspete sunt ouăle, uitându-te la data lor de expirare și numărând 28 de zile înapoi. Tare fain, nu?
Ce am aflat despre găini și despre ouă la Toneli
Găinile crescute la Toneli sunt găini free range care fac ouă free range. Cum adică? Adică sunt găini crescute atât în curte, cât și înăuntru, sunt găini care au, conform normelor europene, 4 mp/cap de găină atunci când sunt scoase afară din hală. Au mai multă libertate decât oricine altcineva. Și mai trăiesc și în lux în hală.
În hala de la Găești vor intra 20.00 de găini, ar părea mult, dar chiar e ok pentru spațiul de care beneficiază. Hala este realizată de Frisomat și utilată cu tehnologii de Poultec. De asemenea, sunt 4 tipuri de găini: 0, 1, 2 și 3. Categoria 0 reprezintă găinile eco crescute cu un amestec de semințe și care stau numai afară. Între categoriile 1, 2 și 3 nu există nicio diferență în ceea ce privește oul. Doar cum sunt crescute, astfel categoria 1 este free range, categoria 2 înseamnă găinile crescut doar în hală, iar categoria 3 înseamnă găinile crescute în baterii.
În plus, dacă te întrebai de unde vine culoarea oului, culoarea găinii e de vina. Găina albă dă ouă albe, găina roșie dă ouă cu tentă spre roșu și tot așa. În plus, culoarea gălbenușului este dată de cât porumb este pus în mâncarea găinilor.
Cum ajung ouăle Toneli de la fermă în cofraje
Simplu. Toate ouăle de la fermele din țară ajung la Titu, un centru de colectare și ambalare de ouă. Nici eu nu știam că există așa ceva. Ouăle sunt puse pe o mașinărie foarte inteligentă, care le triază. Astfel, mașinăria le trece prin niște filtre pentru a da la o parte ouăle murdare și ouăle sparte. Unul dintre filtre este cu ultrasunete și bate ușor ouăle să vadă unde există o fisură, astfel încât niciun ou să nu treacă neobservat.
Ouăle sunt după dezinfectate și puse în cofraje pe mărimi. Da, ouăle au mărimi, de la S la XL. Mărimile sunt date de vârsta găinilor. Cele mai tinere fac ouă mai mici, cele mai bătrâne fac ouă mai mari. Ah, da, și găinile pot face ouă doar 70 de săptămâni, după sunt mult prea bătrâne și trimise la abator.
Toate informațiile sunt tare interesante pentru că e important să știi ce mănânci și cât de ok sunt produsele. Eu vă zic sunt tare pretențioasă câteodată atunci când e ceva de mâncare care nu mi se pare ok.

