traficul de persoane
Drept

Știai că România este una dintre cele mai importante țări pentru traficul de persoane?

Astăzi este Ziua Europeană de Combatere a Traficului de Persoane și m-am gândit că nu este un subiect foarte discutat. Cum nu sunt multe, pentru că sunt considerate oarecum tabu.

Având în vedere discuțiile din aceste zile despre hărțuire, putem include și pasajul acesta despre traficul de persoane care mi se pare super important. De când eram mică mi-au spus părinții să nu vorbesc cu străinii atunci când nu sunt ei de față și nici să nu accept diferite avansuri. Nu înțelegeam pe atunci de ce și despre ce e vorba. La un moment dat îmi amintesc că eram în fața blocului și m-a abordat cineva dintr-o mașină să vin să îmi dea o ciocolată. L-am refuzat și am fugit în casă. Eram mică și totuși știam inconștient despre ce e vorba.

Însă nimeni nu vorbește exact despre traficul de persoane. Multe dintre victime sunt luate pentru exploatarea sexuală. Atunci când auzim acest lucru la televizor sau în social media nu prea are impact, pentru că deja auzim tot timpul despre astfel de lucruri și ajungem să ni se pară că e ok, nu ni s-a întâmplat nouă.

În perioada 2013-2014, România era în top 5 țări în care sunt înregistrate victime ale traficului de persoane. În România, în 2016, a fost o scădere a numărului victimelor cu 14%, conform Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, iar dintre victimele identificate 77,5% sunt femei. Comisia European a făcut un infografic despre acest subiect pentru 2012-2014 și 2013-2014 pe care o să îl las mai jos. Mie mi s-a zbârlit un pic pielea pe mine după ce l-am văzut.

traficul de persoane

Infografic: Parlamentul European

Comentarii

%d blogeri au apreciat: