De zi cu zi,  Travel

Italienii se respectă mai mult ca românii

În 4 zile în Italia mi-am dat seama că italienii se respectă mai mult decât o fac românii. Sau că sunt mai comozi. Încă nu pot să îmi dau seama. Nu de alta, dar parcă noi, românii, suntem un haos dezorganizat total, pe când ei știu ce vor.

De ce spun că italienii se respectă mai mult ca noi?

Pentru că în Milano nu se deschide nimic prea devreme sau mai devreme de ora 9 să zicem. Pe undeva pe la ora 13:00 majoritatea magazinelor se închid la ei. Pentru că iau masa de prânz și presupun că au și siestă. La ora 17-18:00 se deschide din nou totul, ca pe la 20-21:00 să se închidă iar. Dar la ora 21:00 deja se închid și unele stații de metrou. Tramvaiele mai circulă până târziu. Iar duminica, bineînțeles că se închid și mai devreme. Iar cele mai multe muzee se închid la ora 19:00.

Apoi ca turist în capitala modei cum i se mai spune, stai până mai târziu pentru cumpărături. Asta și având în vedere că erau reduceri peste tot, iar ei la 20:55 deja nu te mai lăsau să intri în magazine pentru că în 5 minute închideau.

Eu cred totuși că se respectă. Își respectă programul de odihnă, programul de masă și nu le prea pasă că tu ești venit să le cumperi marfa. Cred că noi, românii, suntem nebuni să muncim foarte mult, să nu ne mai respectăm pe noi, iar la noi dacă cineva își ia pauză de masă, imediat zicem că este leneș și că nu își dorește să își crească afacerea. Eu n-am văzut să se închidă vreun magazin la noi, doar pentru că este masa de prânz. 

Oare ar trebui să luăm și noi exemplul italienilor?

4 comentarii

 • Alexandru Ion

  Am mai văzut eu hârtii lipite în geam cu „revenim în 15 minute”. :)) Dar problema la noi ține și det de cumpărător, că românul face scandal dacă vede că e magazinul închis atunci când are el chef de cumpărături.

  • Andreea Tudor

   Da, asta am văzut și eu la noi. Doar că 15 minute nu se compară cu vreo câteva ore cât își iau ei :)) Și, da, noi facem scandal mare dacă nu găsim ceva deschis, ei sunt foarte calmi în privința asta. 😀

 • Daniela Bojincă

  Vreau să te contrazic puțin. Am fost în Milano iarna asta, prin februarie. Și vreau să-ți spun că am văzut foarte multe magazine deschise în pauza aia de masă în care zici tu. Și asta chiar în centru, lângă dom. Și de haine. Și de suveniruri. Și pe la colț de stradă, magazinașe din alea micuțe.
  Într-adevăr, nu deschid până în 9 și la 19 închid totul. Ceea ce mi se pare foarte rezonabil. Apoi, în tura aia de masă au angajați care vin și îi înlocuiesc și au pauză după. Nu chiar toate, că am mai văzut și eu închise. Dar majoritatea au. Practic e cum aveam eu în SUA. Aveam pauză de masă unii de pe alții, dar niciodată nu rămâneau fără angajați în locul respectiv.
  Apoi sunt foarte multe firme și la ei care te țin să muncești de dimineața de pe la 6, până seara pe la 21-22 – firmele de producție. Și știu asta de la oameni care locuiesc acolo de mi bine de vreo 15 ani, nu doar că am fost acolo. Nu-s câinii cu covrigi în coadă nici acolo. Și nu-i nici binele și respectul de sine absolut. Ce-i drept, sunt mai organizați și au un sistem ceva mai bine gândit și aplicat.

  • Andreea Tudor

   Mersi că mi-ai zis. Mie așa mi-au lăsat impresia. Într-adevăr la Dom erau magazine deschise, dar în cartierele mai mărginaș nu găseai ceva deschis. 😀

Comentarii

%d blogeri au apreciat: