Campanii

Elevă din nou în clasa a 3-a la Ora de Educație Rutieră

Nu credeam că o să mai ajung într-o sală de clasă, în care să stau în bancă printre copiii de clasa a 3-a. Mai ales să stau o oră printre ei. Nu mai știam cum este. Nu îmi mai amintesc dacă eram atât de mică de înălțime sau dacă aveam energia asta debordantă. Nu reușesc să îmi dau seama dacă în clasa a 3-a mă ducea atât de mult capul.

Îmi dau seama că fiecare generație care vine după mine este mai inteligentă și are cu totul alte priorități față de mine. Și credeți-mă, am doar 21 de ani, dar copiii aceștia m-au depășit total.

Îmi dau seama și mă plâng și acum că în școală nu am avut ore d-astea extra, în care să învăț ceva practic. Îmi amintesc că în clasele 1-4 am învățat matematică pe pâine. La ora de sport sau de desen asta făceam. Sau lipeam plastilină pe cartoane și făceam bastonașe. La muzică nu mai zic, nu știam să cânt, dar trebuia. Și multe materii la care nu am găsit utilitatea practică pentru mine în acest moment.

Cred că așa a și apărut Ora de educație rutieră, un proiect fain care m-a transpus în clasa a 3-a, clasă în care am văzut copii atât de inteligenți încât nu mi-a venit să cred. Eu nu știam toate lucrurile acelea la acea vreme.

Te întrebi, dar pentru ce să faci Ora de educație rutieră la clase atât de mici?

Îți spun eu, foarte mulți copii sunt lăsați acum să meargă singuri până acasă, mai ales dacă e puțin drum. Dar o mică intersecție tot vede. Și e de ajuns cât să se lovească de un stâlp semnalizat și să nu înțeleagă ce înseamnă.

La Ora de educație rutieră chiar învață ce reprezintă fiecare semn de circulație (recunosc, eu încă le încurc) și chiar știu multe lucruri despre pe unde au voie să treacă, ce vârstă și înălțime trebuie să ai să stai în dreapta șoferului (12 ani și 1,40 m…dap, asta a răspuns un copil) și știu și cum să deseneze fiecare semn de circulație.

Ah, da, și să nu uit, ei știu ce sunt bloggerii. TOȚI știau asta. CLASA A 3-A!!!

De ce mi-aș lăsa copilul să participe la un asemenea proiect?
  • în 2015, România a raportat o rată de 95 de persoane decedate în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare față de media de 51, 5 decese înregistrată la nivelul UE
  • 3 din 4 elevi de clasa a 3-a nu știu cum trebuie sa circule corect pietonii în orașe
  • 35% din acești copii nu știu cum pot să recunoască un polițist
  • 37% nu știu când trebuie să se adreseze organelor de poliție
  • în fața elevilor apar psihologi și polițiști care le explică cum este cu educația rutieră
  • copiii sunt implicați activ în acest proiect
  • proiectul a ajuns la peste 60 de școli, adică în fața a 10000 de elevi de clasa a 3-a

Acum gândește-te, cât de multe i-ai spus copilului tău despre toate semnele acelea pe care le vede pe stradă, despre mașini și despre cum pot apela la ajutor în caz de orice.

Aș mai pune pe listă să se facă și Ora de prim-ajutor. 😀

Comentarii

%d blogeri au apreciat: