De zi cu zi

Cum a fost la Stația de Epurare Glina administrată de Apa Nova

Toată lumea e curioasă să vadă lucrurile din interior. Cum ajunge apa la noi, unde se duce, cum funcționează o uzină, o fabrică, cum se face un anumit produs și multe altele. Este în firea omului să știe cât mai multe și să fie curios în legătură cu tot ce mișcă.

De data aceasta, curiozitatea a luat o mână de bloggeri și jurnaliști și i-a dus la Stația de Epurare a Apelor Uzate de la Glina. Am aflat că aceasta este administrată tocmai de Apa Nova, Compania de Ape București. A fost o experiență chiar interesantă, având în vedere că eram curioasă să văd cum funcționează o stație de epurare. La această vizită am văzut doar ce se întâmplă cu toată apa care ajunge în canalizarea Bucureștiului, adică apa care pleacă de la noi, locuitorii.

Ce am aflat în cadrul vizitei la Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina administrată de Apa Nova?
  • Apa Nova este cel mai mare producător de energie din București din surse regenerabile. Mai exact, 55% din energia consumată este produsă la ei. Big up, Apa Nova, pentru că ești pro eco.
  • Dacă nu știați, Apa Nova a avut parte și de schimbări. Astfel, în 2016 s-a rebrand-uit, ca fiind Apa Nova – Compania de Ape București. Este un element super important, având în vedere că acum au o etichetă uriașă. Nu de alta, dar nu sunt doar serviciul de alimentare cu apă potabilă.
  • Contractul de concesiune dintre Apa Nova și Municipiul București apare în top 5-ul Băncii Mondiale. Odată la drept, tot timpul cu gândul la drept, s-ar spune. De aceea, acest aspect mi se pare huge. Având în vedere că este un detaliu pe care Banca Mondială îl ia în calcul atunci când ne dă ca exemplu de bune practici în întreaga lume. Da, exact, facem și noi românii ceva bine.
  • Pentru că iarna tot timpul ne plângem că e multă zăpadă, vă spun că în administrarea Apa Nova sunt 127 de guri de colectare a zăpezilor și au fost funcționale pe timpul iernii.
  • De asemenea, nu vă imaginați ce pot găsi oamenii aceștia în canalizarea Bucureștiului. Te crucești când auzi. De exemplu, acum câțiva ani la Obor s-au aruncat o grămadă de pești care au ajuns la Glina la Stația de Epurare și au fost „pescuiți” de cei de la Apa Nova. Sau chiar porci au găsit. Nu ridicați din sprâncene, că vă zic sincer. De adidași, jucării și haine nici nu mai zic, că sunt deja ceva obișnuit se pare.
  • Cei de la Apa Nova după ce primesc apa venită din canalizare, încep să o curețe. Ce nu mi-am imaginat este că apa, după epurare ajunge să arate aproape ca nouă. Astfel că la final ajunge în Dâmbovița.

Ce mi se pare foarte important de reținut?

Faptul că Apa Nova – Compania de Ape București nu este doar un serviciu de alimentare cu apă potabilă, ci și cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale și preluarea și epurarea apelor uzate.

Al doilea cel mai important lucru de reținut este să aveți grijă ce aruncați în canalizare. Chit că este wc, chiuvetă, cadă sau orice altceva ajunge la canalizarea Bucureștiului. Nu de alta, dar toți suntem oameni și la un moment dat, să vezi animale aruncate acolo sau electrocasnice, devine un pic grossy. 😀

Comentarii

%d blogeri au apreciat: