De zi cu zi

Când nu vrei să ieși din bula ta de gândire

Oricât ne-am dori cu toții, în sistemul de învățământ de stat încă nu se iese din bula aia pe care românii au construit-o de-a lungul timpului. Nu vrem să facem ceva nou sau să gândim altfel față de cum este pe hârtie.

Ferească să vedem că unele persoane au potențial mai mare și că gândesc mai mult decât un profesor sau chiar un minister. Astăzi de dimineață am văzut articolul acesta al lui Cetin și mi-am dat seama că nu s-a schimbat absolut nimic față de acum 7 ani când eram și eu în clasa a 8-a.

Pentru cei care nu știu, un elev de clasa a 8-a care a știut să răspundă la un exercițiu de la olimpiada de matematică altfel față de ce era pe barem a fost depunctat pentru că profesorul corector nu a ieșit din bula asta de care vorbeam. Ca să fie clar, la Bac este același lucru. Dacă ieși un pic din formularea din barem, ai pus-o. Ți se depunctează doar așa ca să nu zică lumea că iei notă mare. Plus că, nimeni nu o să îți explice vreodată de ce ți s-au scăzut ție 10 sutimi sau mai mult, care poate contează, poate nu.

Ce vreau să spun este că învățământul nostru nu se va schimba, cel puțin nu în următorii ani, pentru că încă nu ne-am învățat că există persoane care știu mai multe decât noi, care văd mai bine anumite lucruri și nu ne-am învățat că totul este într-o continuă mișcare, astfel încât și sistemul trebuie să se adapteze. Preferăm încă hârțogăraia, preferăm să facem ce este cel mai ușor cu putință și preferăm să lăsăm responsabilitățile altora.

Las mai jos motivarea pentru care nu s-a dat punctajul:

„Baremul pe care noi l-am avut la îndemână a venit pentru enunţul problemei pe care îl prevedea acel barem. Practic, el a dat răspunsul la altă problemă, dar s-a dovedit că este, într-adevăr, o rezolvare corectă”, spune Cătălin Cristea, profesor comisie de evaluare.

Noroc că băiatul acela s-a zbătut să „se dovedească” faptul că are o rezolvare corectă. Că altfel, cine suntem noi să gândim mai mult, nu?

Foto

Comentarii

%d blogeri au apreciat: