
Ce am învățat de la un salvamontist în Borșa
Am mai spus-o și mă repet că maramureșenii sunt oameni foarte primitori și săritori. Chiar prea primitori câteodată, întrebându-te tot timpul dacă mai vrei ceva, dacă îți mai aduc palincă, dacă vrei și suc etc. Și o spun după ce am fost în 2 case de maramureșeni și voi repeta cu siguranță experiența în vară.
Pe lângă multe activități pe care le poți face în Borșa iarna, noi am urcat și pe munte cu telescaunul, de unde ne-a preluat un salvamontist foarte vorbăreț și care și-a dorit să ne spună cât mai multe lucruri.
O să las mai jos o listă cu lucruri pe care le-am aflat de la el și care ne-au ajutat să mergem până la Cascada Cailor:
-
Cum cobori pe munte când este zăpadă și gheață
Am aflat că dacă vrei să nu faci entorsă, în primul rând este bine să faci câteva exerciții de încălzire pentru picioare și glezne. Apoi, pentru coborâre, trebuie să ții piciorul drept în jos și să îți faci loc cu călcâiul cât să ai o priză bună. Astfel este mai greu să faci o entorsă sau să cazi. Și mai ales să îndoi genunchii astfel încât atunci când cazi să te poți folosi foarte ușor de picioare și să ai o aterizare mai ușoară.
-
Cum te ferești de urși sau de animale sălbatice
Urșii de obicei vin singuri și sunt găsiți pe lângă râuri/ape curgătoare. Salvamontistul ne-a recomandat ca niciodată să nu mergem singuri pe munte, iar dacă întâlnim un urs să nu fugim. Dimpotrivă, să stăm uniți, să ridicăm mâinile în aer și să țipăm pentru a-l speria. Niciun urs nu se va aporpia de grupuri de oameni, fiindu-le frică de ei. De asemenea, nici lupii nu sunt așa periculoși precum se spune și nu atacă oameni in real life. Atacă doar animale pentru a se hrăni, dar atunci când se întânesc cu oamenii se sperie, neștiind cu cine au de a face.
-
Cum știi că apa de pe munte este potabilă
Dacă ți-e foarte sete și vrei să bei apă, este de preferat ca apa de pe munte să fie curgătoare. Numai atunci este perfect curată, neprinzând impurități. Nu se zice degeaba că apa de izvor este cea mai bună. Dacă însă este o apa stătătoare, este foarte probabil să prindă impurități de pe obiectele peste care trece.
-
BONUS: Legenda Cascadei cailor
Asta mi-a plăcut cel mai mult, fiind fană legende. Cică ar fi mai multe legende legate de Cascada Cailor, dar una este mai autentică. Se spune că, înainte, localnicii preferau să își țină caii pe lângă Cascada Cailor. Însă locul nu era prielnic animalelor, urșii fiind tot timpul în apropriere. Așa se spune că atunci când urșii ieșeau să vâneze de foame caii, îi încolțeau deasupra Cascadei, iar aceștia din urmă nu avea de ales decât să se arunce în prăpastia peste care trece acum cascada. Astfel, a primit denumirea de Cascada Cailor.
Macabru un pic, știu, dar priveliștea de acolo totuși este tare faină. Noi am privit-o înghețată și cu multă ceață împrejur, de aceea, la vară, vom reveni pentru o priveliște autentică. 😀
Foto: Marius Călin

