De zi cu zi

Uite d-aia trebuie să existe în programa școlară educația civică

Când am intrat la facultatea de drept tare mult mi-aș fi dorit ca măcar o parte din cuvintele noi cu care m-am confruntat să le fi învățat în școala generală sau în liceu. Am avut colegi în anul I care deja știau multe lucruri pe care eu nu aveam de unde să le știu. Neavând părinți care să lucreze în domeniu, mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu toți termenii și sunt sigură că nu am fost singura. Apoi mi-am dat seama că nu știu multe proceduri cu care sigur se confruntă mulți tineri care împlinesc vârsta de 18 ani și dau nas în nas cu sistemul.

De-a lungul anilor mi-am dat eu seama că drepturile mele se multiplică. Dar în același timp am realizat că și obligațiile aferente lor se multiplică proporțional. Doar că până când am intrat la facultate nu am știut care îmi sunt drepturile și libertățile fundamentale și nici îndatoririle. Totuși eu sunt un caz fericit și am avut ocazia să le învăț. Dar mulți care intră la alte facultăți nu se confruntă cu sistemul juridic pe cât ar trebui în programa facultăților și nici măcar nu își știu toate drepturile.

De aceea, mi s-ar părea utilă educația civică din acest punct de vedere. Adică să se învețe drepturile, libertățile și îndatoririle, să se învețe măcar la nivel elementar cu ce se ocupă fiecare autoritate în parte etc. Pentru că după vârsta de 18 ani toată lumea are pretenția ca tu să știi cu ce se mănâncă tot sistemul când tu de fapt nu ai habar de nimic.

Îmi amintesc că în clasa a 8-a parcă era în programă educația civică. Dar testele se dădeau cu cărțile pe masă (ca de obicei, de altfel) și nimic din ce făceam acolo nu ne ajuta pentru viitor. Doar erau câteva studii de caz de pe vremea anilor 1900. Dar, dragă Minister al Educației, de ce ai face ceva pentru viitor?

Ce vreau să spun este că mulți au îmbrățișat la aceste alegeri ideea de „nu votez, pentru că toți sunt niște hoți și am dreptul să aleg opțiunea de a nu vota”. Apăi, tocmai d-aia trebuie să se facă puțină educație civică încă din școala generală. Pentru a nu mai îmbrățișa idei de genul. Plus că ar fi bine să bage în programă și educația financiară (despre care mulți bloggeri au scris deja). Că vremurile în care tinerii vor să își facă firme a început de mult timp. Și ce crezi? Se confruntă cu problemele de genul „unde depun asta? cum completez aceasta cerere? cât plătesc la stat? cât îmi rămâne mie? sunt în legalitate sau nu?”. În acest moment, aceasta cred că e una dintre dorințele pe care le am de la acești parlamentari aleși.

Revin cu un articol despre drepturi și obligații mai pe înțelesul adolescenților.

Dacă nu se face educațiA civică în școli, facem pe blog, măcar așa știu că ajunge informația la o parte din adolescenți și tineri. 🙂

2 comentarii

Comentarii

%d blogeri au apreciat: