De zi cu zi

78% dintre femei se scuză prea mult

Am observat de ceva timp că am tendința să mă scuz indiferent că eu fac ceva sau că face o altă persoană ceva. De exemplu, dacă cineva dă peste mine pe stradă, eu mă scuz chiar dacă acea persoană ar trebui să o facă.

Acum am dat peste site-ul acesta care mi-a arătat că femeile se scuză prea mult. Și că în general 78% dintre femei au tendința să se scuze doar ca să fie politicoase sau din milă pentru sentimentele altor persoane.

Este ciudat că într-o lume care încă are mentalitatea aceea comunistă de „scuză-te chiar dacă nu ai făcut nimic, dar uite cum se pare că i-ai rănit sentimentele celuilalt” și într-o lume în care am fost învățați de mici să nu ne spunem punctul de vedere că „ne aud vecinii” nu am evoluat prea mult. Încă ne e frică să spunem ce credem și ne scuzăm mult. Mai presus, femeile încă au ideea asta de „să nu supăr” sau „să nu supăr bărbatul”. Care deja e altă poveste și ține de alt articol.

Mi se pare că am ajuns să ne scuzăm prea mult pentru lucruri pentru care nu e nevoie doar ca să nu vedem fețele alea de „ești idiot?!” ale celorlalți. Dar când ajungi tu să ai o figură de genul, nu se sinchisește nimeni să îți ceară scuze. Și acum nu o spun eu, ci o spune și acest studiu.

scuza

Tot aşa, poate nu ați observat, dar dacă spui ca îți pare rău și continui să mai spui ceva, cumva celelalte cuvinte rămân fără putere. Este ca și cum ai spune că tu ai o opinie pe care o nuanțezi, dar îți pare totuși rău de sentimentele celuilalt, dar chiar și așa tu îți susții opinia. Păi, ori, ori? Că nu poți să le ai pe amândouă în aceeași frază. Exact asta am fost învățată în liceu de profesoara mea preferată care ne-a zis că dacă spui ceva și pui „dar” după, omori tot ce ai spus înainte. Asta vis-a-vis de feedback-uri.

Voi de câte ori vă scuzați pe zi și o faceți pentru motive întemeiate?

2 comentarii

  • Malin

    Anumite aspecte tin exclusiv de bunele maniere, iar scuza pentru mersul la baie e una dintre ele si la fel e si pentru vorbitul la telefon si multe altele. Pana la urma vorbim de aspecte ce tin de politete nu de obligatie.

Comentarii

%d blogeri au apreciat: