De zi cu zi

Ce așteptări am avut de la primele joburi

Am mai scris și aici că recomand oricui să aibă un job încă din primul an de facultate. Chit că doar faci muncă de secretariat, măcar știi că se leagă ceva de tine în momentul în care citești toate hârtiile alea care la prima vedere nu au nicio logică între ele.

Am fost provocată de Cosmin să vorbesc despre primele joburi pe care le-am avut și m-am gândit să vă spun și ce am învățat de la ele, dar și la ce să te aștepți.

primele joburi: Nu mi-a plăcut niciodată să fiu fata cu promoțiile

O singură dată am fost promoter și atunci mi-am promis că nu voi mai face niciodată așa ceva pe bani atât de puțini. Sincer, nici nu mai știu cât luam pe oră, dar știu că timp de o săptămână am stat într-un Mega Image și habar nu aveam ce trebuie să fac. Plus că eu nu sunt o fire care să stea 6 ore în picioare, în frig (eram lângă frigiderele de lactate) și să mai și zâmbesc pe deasupra tuturor persoanelor care trec pe lângă mine.

Astfel că, după experiența avută, nici chef nu mai avea să mă ducă să îmi ridic suma infimă de bani pe care mi-o dădeau. Până la urmă mi-am făcut drum până acolo, unde am descoperit o casieriță foarte plictisită de viață care nici măcar nu m-a salutat. Mi-am dat seama repede că nu e de mine un astfel de job, așa că m-am reprofilat.

Primele Joburi: Jobul într-o agenție de turism

Pe timpul liceului a trebuit să fac practică, ba pe la restaurant, ba pe la hotel, ba pe la agenții de turism. Și dacă în primii 2 ani ne-au ajutat cu practica cei de la liceu, în ultimii 2 ani ne-au lăsat la liber să căutăm loc de practică. Și așa am ajuns să lucrez într-o agenție de turism, cam 6 luni în care am învățat mai multe decât mă așteptam. Și tare mă bucur că am văzut cum se face treaba de la discuția cu clientul și ce îți dorește, până la factură. Pot spune că a fost jobul care mi-a oferit toate informațiile necesare pentru a înțelege acest domeniu. Și acum poate că m-aș întoarce bucuroasă la el, având în vedere că timpul pe care îl aveam era altul, comunicarea în agenție era alta, dar, ca de obicei, nu cred că am apreciat destul acele momente.

Primele Joburi: Jobul într-o instituție publică în domeniul juridic

Din momentul în care am intrat la Facultatea de Drept, nu m-am gândit vreodată că începând din anul 1 aș și munci. Pentru că în anul 1 abia de știam care sunt principiile de drept și cu ce se mănâncă. Acum sunt secretar juridic de aproape 2 ani și nu credeam că o să îmi placă să fac atâtea hârtii și acțiuni în instanță. Nu mă așteptam, de altfel, să găsesc atâtea persoane care efectiv nu au habar de ceea ce scriu singuri în întâmpinări chiar dacă lucrează în domeniu. Însă, în momentul în care intri într-o instituție publică, îți asumi anumite lucruri, cum ar fi că ești bugetar și salariul nu este favorabil, că trebuie să fii la job de la ora 8 dimineața, când mulți încă dorm la ora ceea, că întâlnești mulți oameni care încă au rămas pe sistemul comunist și nu vor să iasă din regulile acelea stupide. Însă, pe plan juridic, ca în toate domeniile de altfel, îți dai seama că ceea ce înveți tu în facultate este altceva față de momentul în care pui în practică. Și că, oricâte spețe ai face tu la facultate, în realitate te trezești că e cu mult mai diferit.

Primele Joburi: Jobul de Blogger

„Stai, ce?! Este și ăsta un job?”

Bineînțeles că e. Și ce e mai important de știut este că nici nu îți imaginezi câtă muncă se depune pentru acesta. Am blogul de pe 21 martie și pot garanta că au fost cele mai frumoase 5 luni pe care le-am avut la un job. Asta pentru că lucrez pentru mine și nu mă bate nimeni la cap cu deadline-uri. Este decizia mea despre ce scriu și nu a altora, este decizia mea cum vreau să vorbesc cu oamenii care mă citesc și tot eu gestionez toate problemele care apar. Și ceea ce nu înțelege foarte multă lume e că eu îmi construiesc comunitatea. Și tare mă bucur că am reușit să cresc în aceste luni destul de repede, cu ajutorul unor oameni minunați din blogosferă.

Pentru mine acestea au fost primele joburi și nu pot face un top al lor. Le-am luat în ordinea venirii, ca să zic așa. Și dacă ar fi să dau timpul înapoi poate că aș face același lucru. Sau poate că nu mi-aș mai pierde acea săptămână la promoții. Dar, mai mult ca sigur, dacă aș putea da timpul înapoi, mi-aș face mai devreme blog și m-aș ocupa de el nu în sens de distracție.

Așteptările pe care le ai pentru primul job sunt imediat spulberate când începi să lucrezi. Pentru că nu te aștepți să muncești atât de mult pe un salariu mic, te aștepți ca toți să lucreze la fel de mult ca tine, când de fapt lumea o cam lasă moale, te aștepți ca peste 2 luni să ai vechime și mărire de salariu și promovare. Plus te aștepți ca după ce stai încă nu știu câte ore suplimentare să te plătească și în plus. Nu, salariul nu se va schimba prea mult în aceste cazuri, munca o să rămână la fel de muncă, iar tu s-ar putea să te moleșești.

Și pentru că și eu am primit această provocare în regim de leapșă, sunt curioasă care au fost primele joburi pe care le-au avut Claudia, Andreea și Antonia. 😀

Vedeți că a scris și Malaezu despre primele joburi ale lui.

3 comentarii

    • Andreea Tudor

      Una este când privești ceva ca fiind o dependență și alta este când privești același lucru ca fiind un business. Pentru mine, în acest moment, este un business. 🙂

Comentarii

%d blogeri au apreciat: