De zi cu zi

Facultatea de Drept: experiența admiterii

Nu voi putea uita vreodată ziua admiterii la Facultatea de drept: 23 iulie 2014, miercuri. Eram, cred, cea mai relaxată persoană din curtea facultății. De dinainte de Bac intrasem într-o stare de liniște sufletească, de parcă aș fi știut că o să iau Bac-ul cu notă mare și că o să intru la facultate fără prea mare greutate. Nu am făcut nici măcar meditații, pentru că nu cred în ele. Un profesor poate avea o viziune pe care tu nu o înțelegi și clachezi exact în momentul în care nu trebuie.

În ziua admiterii, am simțit multă presiune din partea tuturor cunoscuților. Toată lumea se aștepta ca eu să dau tot ce am mai bun și să intru, toți cei care m-au susținut. Dar norocul meu a fost că dacă nu intram nu era nicio panică, aveam un back-up, m-aș fi gândit că este un semn pe care trebuie să îl iau ca atare.

Cum a început totul – de la cochetarea ideii de a face dreptul până la punerea în practică

Exact cum am spus. Am cochetat cu ideea. În clasa a 12-a, la început, abia. Nu a fost o dorință din copilărie, nu a fost presiunea părinților și nici nu este o profesie moștenită (nu am chiar pe nimeni în familie care să fi făcut Facultatea de drept). Pur și simplu, într-a 12-a am fost nevoită să mă gândesc ce vreau să fac mai departe. Și mi-a plăcut ideea de drept.

Presiunea care s-a pus pe mine, a fost din partea tuturor oamenilor care, efectiv, nu aveau treabă cu domeniul acesta și care de la început au susținut:

Dacă nu faci meditații, nu intri!

Tu știi măcar cât de greu e să intri? Ai văzut câți se bat pe loc?

Ești sigură că vrei la drept? Nu pari genul care să profeseze în acest domeniu.

Asta m-a ambiționat, am învățat logic toată gramatica. Aveam algoritmii mei prin care înțelesesem că toate subiectele date în anii anteriori la admitere erau identice. Aceleiași funcții sintactice și aceleiași formulări, doar că erau alte cuvinte. Și în ultima săptămână am păstrat un subiect dat cu un an înainte pe care l-am făcut pe post de simulare. 4 ore, fără telefon, fără cărți, la bibliotecă, cu persoane care să mă țină departe de toate atracțiile. Și deja știam cât iau la admitere. 75 de puncte.

Admiterea a fost cum mă așteptam. Subiecte identice cu cele din anii anteriori, concentrare maximă și peste 3 ore și jumătate eram ieșită cu o relaxare totală. Nu știam ce se întâmplase, știam doar că vreau să văd rezultatele și să plec la mare. Noaptea nu am stat pe site să văd rezultatele, ci le-am văzut abia de dimineață. Am rămas relaxată de când mi-a venit ideea de a da la Facultatea de drept și până când am văzut rezultetele.

Am vrut să scot în evidență următoarele idei despre experiența admiterii la Facultatea de drept:
 • Oamenii sunt răi. Și asta nu se aplică numai pentru admitere, ci pentru toată viața. O să te tragă în jos cât pot de mult și o să te descurajeze non-stop dacă ești slab și îi lași. O să vină cu replicile standard cum că nu vei face nimic în viață.
 • Dacă ai impresia că NUMAI cu meditații vei intra la facultate, nu mai da banii aceia pentru examenul de admitere. Pentru că dacă ai impresia că fără meditații nu faci nimic nici la Bac, nici la admitere, atunci vei crede că și pentru sesiune ai nevoie de meditații. Și o să mergi cu ideea de meditații toată viața.
 • Gândește logic toate subiectele de la admitere, viitor student. În facultate, asta o să ți se ceară. Dacă nu gândești logic, nici nu o să poți să înțelegi materiile pe care le vei face.
 • Nu da la Facultatea de drept dacă o faci din presiunea părinților sau pentru că ai părinți care profesează în acest domeniu. Urmează-ți visul. Încă nu este târziu să îți schimbi profesia.
 • Nu te îngrijora cum că vin persoane din provincie cu note mari să dea admiterea și că pe tine o să te tragă în jos. Nu e adevărat. Sunteți toți egali când ajungeți în sălile de admitere. Toți ați învățat la fel de mult.

Nu este grea admiterea decât în capul tău. Și dacă nu faci ceva în acest sens o să clachezi exact la admitere. Pe mine asta m-a învățat admiterea la facultate.

Facultatea de drept - concentrare

40 comentarii

  • Andreea Tudor

   Sunt anul 4 acum și sunt deja la al treilea job. Deja am înțeles ce îmi doresc să fac mai departe și încerc să mă țin de asta. 😀

   • Andreea Tudor

    Bună, Iulia! Am învățat cartea lui Neamțu aproape pe de rost în ultimele 3 luni de dinainte de examen. Că atunci aflasem de ea. Am trecut prin toată cartea pentru că tot ce a spus a fost important. M-am axat foarte mult pe a face subiectele din anii trecuți și pe a înțelege mecanismul pe care îl avea el atunci când analiza frazele.

 • Iulia

  Buna, Andreea! Deci chestia asta cu: „Nu poti studia Dreptul si sa muncesti in acelasi timp”, spusa de un milion de persoane, iarasi e un mit? Tu cum ai facut fata?

  • Andreea Tudor

   Bună, Iulia! Eu lucrez din anul I și nu este chiar atât de greu. Într-adevăr, e mai greu, dar nu este imposibil. Nu ai atât d emult timp să ajungi la seminare și nici să înveți la fel de mult precum colegii tăi, dar iei examenele și înveți și multe lucruri. Pe mine m-a ajutat și faptul că am lucrat în domeniul juridic. 🙂

  • Andreea Tudor

   Bună 🙂 Eu am învățat numai de pe cartea de Economie de clasa a 11-a de Ilie Gavrilă și pentru limba română de pe cartea lui G. Neamțu – Teoria și practica analizei gramaticale. și am facut toate subiectele din toți anii. Nu mi-am cumpărat nicio altă carte de grile și nici nu am făcut meditații. Dacă le știi bine pe acestea, nu ai de ce să nu intri la drept. Iar pentru vocabular, am încercat să citesc multe cărți în clasa a 12-a, așa mi-am dezvoltat vocabularul. 😀 Succes!

 • Ema

  Buna Andreea. Eu stiam ca la economie se invata de pe manualul de cls a 12a. Ce crezi insa ca e mai bine ? De pe care sa invat ? E okay pentru romana cartea ,, Gramatica practica a limbii romane actuale,, de Ada Iliescu ?

  • Andreea Tudor

   Bună, Ema. Eu la economie am avut manualul de clasa a 11-a, atât în clasa a 11-a, cât și în clasa a 12-a. L-a împărțit proful în două. Dar dacă crezi că e mai ok cel de care zici, învață de pe acela. La limba română eu am învățat doar de pe G. Neamțu – Teoria și practica analizei gramaticale. Nu știu ce să îți zic de cartea Adei Iliescu, nu am auzit de ea. 🙂

 • Crina

  Bună Andreea! Sunt în clasa a 11 a si desi toată lumea mă întreabă ce vreau sa urmez mai departe, încă sunt indecisă. Totuși, mă gândesc si la meseria de procuror, dar ceea ce mă macină e gândul că nu mi se potrivește.Am auzit multe zvonuri precum, dacă nu ai tărie de caracter si dârzenie, nu prea ai ce cauta în acest domeniu pentru ca este unul dur. De aceea, vreau sa te întreb, daca ai idee, cum se desfășoară o zi în acest domeniu, e extrem de epuizant si fiecare e pe cont propriu? La facultate e la fel? Ti-as fi recunoscatoare dacă mi-ai răspunde. Mulțumesc! 😊

  • Andreea Tudor

   Bună, Crina. Da, chiar îți trebuie tărie de caracter ca procuror. Eu voiam să mă fac procuror când am intrat la facultate, dar m-am răzgândit pe parcurs. Până acum am stat numai pe lângă consilieri juridici și îți pot spune că o zi pe lângă ei este plină de hârtii. :)) Dar am fost și în instanță să văd cum este și m-a dezamăgit îngrozitor. Poate că aveam și eu încredere și așteptări prea mari pentru sistemul românesc, dar m-am trezit că nimeni pe acolo nu știa ce trebuia să facă sau să zică. Sau poate am prins eu o zi proastă. La facultate este epuizant în sesiune. Sincer, nu pot spune din experiența facultății prea multe, pentru că, deși sunt la zi, am lucrat pe tot timpul facultății și am reușit să merg la câteva seminare și la examene. Dar dacă nu înveți de pe timpul semestrului, în sesiune faci față cu greu. Sper că te-am ajutat și, dacă mai ai întrebări, sunt aici. Succes în orice îți propui 🙂

 • Alin

  Buna,Ai spus ca ai intrat la taxa,deci in primul an ai platit taxa de admitere,dar in al doilea an ai trecut la buget sau ai facut toti anii la taxa?Pt ca sunt curios cum poti ajunge de la taxa la buget,dupa ce criterii se iau in considerare si daca este atat de greu pe cat se spune.Anul asta am si eu examen si ai dreptate in legatura cu grilele,in fiecare an acelasi lucru,doar ca un pic modificat.Plus ca am vazut ca la Drept se ia diferit in unele situatii fata de cum scrie in Gramatica Limbii Romane.

  • Andreea Tudor

   Bună. Da, am intrat la taxă, dar nu am trecut la buget pentru că nu am avut medie atât de mare. În principiu, sunt două criterii: să fii integralist (fără nicio restanță) și să ai o medie foarte mare (cred că undeva peste 9). Ideea este că înainte de începerea unui nou an universitar, se afișează listele cu studenții, cu mediile și așa vezi dacă ai trecut sau nu la buget. Este greu să treci la buget pentru că trebuie să înveți super bine ca să ai medii mari. Succes la examen! 🙂

 • Tyler Durden

  Buna. Si eu vreau sa dau la drept si nu mai am foarte mult timp iar gramatica imi face probleme foarte mari, mai ales partea de morfologie si cea de sintaxa, daca ai putea detalia modul in care ai reusit sa o stapanesti si cum ti-ai dat seama ca subiectele sunt identice ti-as ramane recunoscator. Orice sfat m-ar ajuta, merci mult!

  • Andreea Tudor

   Bună. Pe mine m-a ajutat foarte mult cartea lui Neamțu, pentru că așa am înțeles care este logica grilelor și m-am axat foarte mult pe partea de gramatică. Pe grilele de vocabular nu prea m-am axat, știind că le greșesc pe mare parte dintre ele. Uită-te la cum sunt formulate, gen ce vine dupa substantiv, dupa predicat, după tot. Sper că înțelegi ce zic. Spor și succes 😀

 • Maria

  Bună, Andreea. Ai spus că nu ai intrat în panică în ziua cu examenul, deoarece aveai un back-up. Care a fost acesta, dacă nu te superi că întreb? De asemenea, crezi că este necesar să ai un plan de rezervă?

  • Andreea Tudor

   Hello. Eu intrasem deja la SNSPA la Administrație Publică. Da, cred, că te ajută mult să ai un back-up, pentru că te liniștește într-un fel că deja ești intrată undeva. Pe mine m-a ajutat să nu mă mai stresez atât de mult. Plus că dacă nu intri la Drept, măcar nu mai alergi după facultăți private sau mai știu eu ce.

 • Stefan

  Buna ! Ai menționat că lucrezi din primul an in domeniul juridic . Ai reusit prin cineva cunoscut sa găsești acest loc sau exista vreo modalitate prin care facultatea te promoveaza daca esti bun?De exemplu as vrea sa fiu avocat,dar nu cunosc avocați,pentru care as putea lucra si a profesa mai departe . Exista vreo modalitate de a fi promovat de facultate daca am rezultate bune ?

 • Dean

  In primul rand felicitari pentru terminarea facultatii! Am gasit acest articol cand cautam sfaturi pentru admitere si pot spune ca a reprezentat o adevarata sursa de motivatie. Nu am facut nici macar o ora de meditatii, am intrat doar la id ce-i drept, dar imi doream prea mult sa intru ca sa mai conteze:)). Am mers la toate cursurile si la unele seminare, iar dupa aproape o luna ma declar super multumit, imi place de mor facultatea asta. Am vazut ca ai spus ca intrasesi si la SNSPA, well, nu ma pot abtine, bine ca nu te-ai dus! Am fost un an acolo si a fost oribil, atat pot spune. Nu exista termen de comparatie intre cele doua.

  Succes in tot ce faci!😊

  • Andreea Tudor

   Hei, mersi tare pentru comentariu ❤️ Felicitări pentru intrarea la această facultate și, chiar dacă ești la id, poți învăța mai mult decât unii care sunt la zi. Succes și ție și mă super bucur că te-a ajutat articolul meu! 😊

 • Alexandra S.

  Buna , și eu vreau sa dau la drept , dar am fost din clasa a 4.a pana in clasa a 10.a in Italia , Vorbesc destul de bine romana , nu am probleme , dar am probleme mari cu gramatica , nu am invatat.o niciodată si imi este destul de greu, crezi ca ar fi bună cartea de pe care ai invatat si tu pentru a mă ajută ?

  • Andreea Tudor

   Eu ți-aș recomanda mai întâi să începi cu o carte de gramatică normală, de clasele 5-8, pentru a repeta materia, abia apoi cu cea a lui Neamțu care este puțin grea. 🙂

 • Andra

  Buna. Sunt in clasa a 12 a si as vrea sa dau la Drept. Imi este teama putin de admitere. Aș vrea sa te intreb daca este chiar atat de greu? Ce mi-ai recomanda drept profesie? Crezi ca doar cea din București este buna sau si alta?

  • Andreea Tudor

   Buna! In primul rand, succes! In acest moment, dupa ce am trecut prin multe examene la facultate, iti pot spune ca admiterea nu e grea. Daca ai invatat destul si iti stapanesti emotiile la examen, cu siguranta il iei. Eu, pe parcursul facultatii, mi-am schimbat de 3 ori ideea de profesie. Prima data am vrut procuror, apoi avocat, apoi am ramas la consilier juridic, ceea ce sunt si acum. Nu pot sa iti recomand o profesie, trebuie sa te duci pe timpul facultatii si faci practica si la case de avocatura, si la DNA/DIICOT si pe langa un consilier juridic, sau macar sa te lovesti de niste oameni care sa te indrume.
   In legatura cu facultatea, eu stiu ca si cea din Cluj este buna. Dar in top este cea din Bucuresti.

 • Lore

  Buna! Felicitari pentru tot ce ai scris!! As avea o intrebare, eu am 26 de ani, am terminat aseul, insa ma gandesc sa ma inscriu la drept, multi spun ca nu pot face fata si cu munca si cu facultatea (din nou) ce parere ai? Este vreo diferenta daca este la zi sau fata frecventa? Conteaza foarte mult? Ai idee? De particular ce parere ai? Multumesc mul☺️

  • Andreea Tudor

   Bună, Lore! Felicitări pentru ambiție! Eu pe toată perioada facultății am lucrat și mai mergeam la facultate când aveam timp. Am fost la zi la taxă, dar m-am descurcat fără probleme. Doar că, într-adevăr, trebuie să înveți singură, dacă ai întrebări nu prea ai cui să le pui și nici nu apuci să îți iei punctele în plus de la seminare. Este o mare diferență între zi și învățământ la distanță pentru că la ID primești niște materiale pe care le înveți, în principiu mai puțin decât la zi. Contează mult în această industrie să fii la zi dacă vrei să mergi mai departe pe avocatură și să o faci la un nivel înalt. Între facultate particulară și una la stat, ți-o rcomand pe cea la stat și nu doar pentru că am fost eu acolo, ci și pentru că am văzut ce faci la o facultate particulară și faptul că nu se pune mare accent pe examene. Iei examenele mult mai repede, cu note mult mai mari și înveți mult mai puțin.

Comentarii

%d blogeri au apreciat: