De zi cu zi

Nu te panica la Bacalaureat

Mai este mai puțin de o lună până la Bacalaureat și știu că mai ales acum intri în fibrilații și ai impresia că nu mai știi nimic din tot ce ai învățat. Părinții și toate rudele tale au pretenția ca tu să iei o notă mare și să intri la o facultate bună. Tot stresul este pe tine. Dar nu te panica.

Eu am am avut cele mai multe emoții la examenul oral de la Limba Română, pentru că nu știam ce va trebui să zic. Dar, în momentul în care ajungi în sală și vezi că ăia din fața ta nici măcar nu știu să vorbească sau să citească un text, îți dai seama că nu ai de ce să te panichezi.

M-am așezat ca la cafea cu profesoarele și am început să discutăm despre clădiri vechi din București. Și nici nu am știut când a trecut timpul. Așa că nu e panică.

Până la examenele scrise am mai avut o săptămână liberă în care am citit cartea Cimitirul scrisă de Teleșpan. Nu aveam pic de stres. Mi-am activat emoțiile abia la admitere când nu aveam habar dacă intru la facultate sau nu.

Limba română am văzut că face cele mai multe victime. Stres, multe comentarii, îl încurci pe Moromete cu Ștefan Gheorghidiu sau cu Felix. Încurci poezia Testament a lui Arghezi cu Eu nu strivesc corola de minuni a lumii a lui Blaga. Sau încurci chiar sala în care dai examen. Eu am avut ghinionul să fiu în anul în care nimeni nu se aștepta la poezie și mi-a picat Eminescu. Comentariul mi l-am făcut singură, cu ideile adunate de la orele de română. Nu mi-am cumpărat cărțile inutile de comentarii. Nu îți garantează succesul și nota 10. Cel mai sigur este să nu te panichezi.

Matematica a fost singura materie la care am învățat pe bune pentru Bacalaureat. Pentru că trebuia să rețin niște formule. Iar la economie deja învățasem pentru admitere La a doua materie, dacă e matematică, învață formulele, iar la a treia materie nu ai nicio scuză să nu o iei, pentru că tu ai ales-o. Tot ce trebuie să știi este să nu te panichezi.

Dacă vrei doar să treci, 5-ul se ia ușor, dar nici restul notelor nu se iau greu. Citește cărțile, dar nu cele de comentarii, ci romanele, cele din care reies comentariile. Te ajută mai mult decât orice altceva.

Dacă mergi la o facultate unde nu îți trebuie media de la Bac, nu înțeleg de ce te mai lamentezi. Bacalaureatul se ia ușor, iar procentajele de la televizor mi se par absurdități.

Nu te mai panica degeaba la Bacalaureat

Pentru că după o să îți dai seama că ai fost fraier/ă. Nu zic că trebuie să te lași pe tânjală și să ajungi în punctul în care nu ai deschis nici măcar o carte sau nu ți-ai citit nici măcar un eseu. Dar trebuie să te aduni și să îți poți da seama că sunt doar niște examene pe care le treci ușor.

2 comentarii

Comentarii

%d blogeri au apreciat: