Hai să ajutăm gramatica să se integreze în lume
De când am avut de învățat pentru facultate, am devenit un Grammar Nazi. Pentru cine încă nu a citit pagina Despre mine, sunt la Facultatea de drept și de ceva ani se dă la admitere gramatica pe lângă economie. O probă foarte bună de altfel, pe care aș include-o în programa liceelor, pentru că din clasa a 9-a, elevii încep să piardă noțiunea aceasta, dar despre asta o să discut în alt articol.
Astăzi, cei de la Pressone mi-au trimis newsletter-ul la prima oră a dimineții căt să îl citesc la cafea. Și foarte bine au făcut, pentru că oricum nu am ce să fac la cafea dimineața, televizorul nefiind o sursă bună de informații.
Un articol scris de Adevărul și găsit în acest newsletter povestește despre 15 cuvinte sau expresii pe care românii le pronunță greșit. Într-adevăr, pe două dintre ele le pronunțam și eu greșit, mai exact „inopinat” și „repercusiune” însă celelalte sunt discutate de sute de ori atât în online, cât și în offline.
Hai să ajutăm gramatica să se integreze în lume!
Cel puțin „vroiam” și „servici” sunt cele mai folosite cuvinte. Din fericire, nu acestea sunt corecte, ci „voiam” și „serviciu”. Hai că parcă nu sunt atât de greu se pronunțat, nu?
Și având în vedere că nu putem rezista fără bani în zilele noastre, „bacnotă” nu e același lucru cu „bancnotă”, primul neexistând, iar „remunerat” îl bate la fund de departe pe „renumerat”.
Și pentru că mai sunt câteva zile din luna martie, adică luna femeilor, să știți, dragi bărbați, că fetele vă sunt dragi și când le strigați sunt „dragile voastre”.