De zi cu zi

De ce să îți găsești un job sau să faci practică în facultate

Niciodată nu am fost de acord cu ideea că dacă faci o facultate ajungi tot la Mc, KFC sau casier în alte locuri. Adică înțeleg că e o performanță să știi cum să spui „Cola, Fanta, Sprite?”, dar, serios, în asta vrei să te perfecționezi toată viața?

Tot timpul am mers pe principiul că orice facultate ai face trebuie să te zbați. Să te zbați să faci o practică, să te vadă lumea, să îți găsești un job, să te implici în toate proiectele sau să faci un voluntariat.

Și asta oricum nu se aplică numai la facultate, ci și în liceu e bine măcar să faci voluntariat. Dar acolo să zicem că ești mai mic și încă nu te-ai hotărât la ce dai BAC-ul la a 3-a materie.

Dar când ajungi în facultate nu mai ai nicio scuză. Fie ea ASE, Drept, Geografie, Litere, Sociologie și altele, trebuie să fii non-stop conectat la ce se întâmplă în domeniul tău pentru ați face mai multe relații.

În facultate nu merge cu „nu am timp” sau „nu am chef” dacă vrei să îți faci o carieră. Du-te la toate conferințele posibile și imposibile. Vezi mai multe domenii, poate îți dai seama că nu îți place ce faci acum și îți dai seama în timp util.

Știu expresia aceea cu „nu îi lua omului visurile”, dar nu poți să visezi la mări și țări exotice dacă tu stai pe canapea și te uiți să vezi cine pleacă de la Mireasă pentru fiul meu sau să vezi ce pițipoancă a mai adus Capatos în emisiune.

Din clasa a 12-a sau chiar de mai devreme,am tot auzit că nu faci nimic cu facultatea aia sau cu facultatea aia. De exemplu, „de ce te-ai duce la ASE?” e cea mai populară întrebare. Din 1000 de motive. Înainte de a intra la facultate oricum te interesezi cu ce se mănâncă. Trebuie doar să te implici.

Și când mi-am ales eu Facultatea de drept, toată lumea a sărit în sus că sunt mulți avocați, că ce faci mai departe, că e o facultate pe care dacă o termini trebuie să ai pile să muncești. Nu e adevărat. Dar asta nu înțelegi până nu ești acolo. La fel și aici, dacă nu înveți și nu te implici în toate conferințele și activitățile și daca nu te faci recunoscut nu faci nimic cu ea.

Acceptã să mergi la practică sau angajează-te chiar dacă timpul tău e prea scurt. Și 4 ore sunt bune. Și nu mă refer sã te angajezi numai pentru bani, ci și să furi experiență. Aici vă spune mai multe Cosmin.

Este foarte important să ajungi în punctul în care să zici „Gata! Asta vreau să fac toată viața!”. 

Așa că implică-te! Ia-ți un job, fii voluntar, fă practică!

3 comentarii

  • Gogu

    dar săracii cei de la jurnalistică ăia unde scriu la libertatea în comentarii pe f , practică ce a făcut capatos sau adevărul. Ziar de doi lei nici ((: sau face practică recomand noul serial începând de mâine pe hbo3 hd, de la pranz primele 7 episoade continuu „Silicon Valey” , ce spălare de creer face patronul cu ei ce a făcut bill cu aceia, sunt mai multe aspecte iar cei cu facultate, specialitatea lor este să fie servili. Oricum ce ai făcut tu si liceu de turism si facultate de drept este cu totul altceva este o profesie liberală, sau poate doar mie îmi place mult

    • Andreea Tudor

      Cu singurață nu am înțeles tot ce ai vrut să spui. Dar din câte văd, ai o problemă cu cei de la jurnalism care nu și-ar găsi de muncă. Total greșit. La fel și acolo e vorba de implicare și cât de tupeist ești ca să poți ajunge undeva. Plus că cei mai mulți de la jurnalism se duc pe agenții de PR. Așa că își găsesc de lucru 🙂

Comentarii

%d blogeri au apreciat: